Spelautomater

Spelautomater

Spel om pengar har i stort sett alltid funnits men spelautomater kom inte förrän i slutet av 1800-talet. Den första spelautomaten sägs ha tillverkats i Brooklyn av två kortspelare. De eftersträvade att få fram en automatiserad maskin som skulle visa pokerhänder. 1891 stod den första av alla spelautomater färdig och den hade fem snurrande hjul med bilder på olika spelkort. År 1895 tillverkade en man vid namn Charles Fey en spelautomat med tre hjul. Den blev förebilden för dagens enarmade banditer. Namnet på denna spelautomat var Liberty Bell efter en av symbolerna. Denna spelautomat finns att beskåda i Reno, Nevada.

Spelautomater - en traditionell spelmaskin

Spelautomater – de första symbolerna

Spleautomaten Liberty Bell hade diamanter, hästskor, klockor och hjärtan som symboler. Den fungerade på samma sätt som efterföljande spelautomater. Man stoppade i ett mynt, drog i en spak på sidan och hjulen snurrade. Sedan stannade de och om man fick tre symboler i rad vann man. Den lägsta utbetalningen gav hästskon med en vinst på fem cent och den bästa gav klockan. Där var vinsten hela 50 cent. I takt med ökad popularitet och efterfrågan på Liberty Bell började man tillverkade fler och 1910 introducerades en spelautomat med fruktsymboler. 30 000 maskiner tillverkades och nu började man även göra dem i trä som var lättare och billigare än originalets järn.

Den enarmade banditen var född. Spelautomaterna hade ökat rejält i popularitet och på 40-talet köpte ägaren av Flamingo hotell i Las Vegas in flera enarmade banditer. Från början var anledningen att de skulle underhålla fruarna och flickvännerna till storspelarna av bordsspel. Spelautomaterna visade sig dock ge lika mycket intäkter som spelborden. Detta var början till Las Vegas som spelstad. För spelautomaterna skulle det dock dröja ända tills 1963 innan tekniken tog ett steg framåt om man började skapa nya elektromekaniska spelautomater. 1976 togs det fram en enarmad bandit där skärmen var en tv och den första videospelautomaten hade sett dagens ljus.

Dagens teknik, återbetalningar och grafik

Efter internets ankomst på 90-talet har antalet spelautomater ökat mer och mer. I dag är det videoslots som dominerar spelmarknaden online. Populariteten och den stora efterfrågan har gjort att det i dag finns ett enormt utbud av hasardspel online. Konkurrensen bland de olika spelutvecklarna att vinna fler kunder har även gjort att det hela tiden lanseras nya spel med otroligt skickligt gjord grafik och ljud. Trots detta kan man än idag kan hitta klassiska spelmaskiner med fruktsymboler på nätet. Många vill uppleva den retrokänsla som en fruktmaskin ger, medan andra vill ha spelmaskiner med massor av finesser.

Starburst är ett tydligt exempel på hur spelautomater i dag kan se ut. Trots att detta är ett ganska avskalat spel utan en massa bonusfunktioner som andra spel har, har det en grafik som är otroligt klar och tydlig. Dess design lämpar sig dessutom perfekt för mobiltelefon och surfplatta vilket är en fördel då många föredrar att spela på dessa plattformar idag. Med gnistrande ädelstenar, en stjärna i regnbågens alla färger och bakgrundsljud som matchar grafiken talar spelet till spelarens alla sinnen. Vinstkombinationer räknas från båda håll, vilket är ganska ovanligt bland andra spel. Spelet har även många härliga vinstchanser.

Mega Fortune och jackpot

Bland spelautomater på nätet är Mega Fortune en av de mest populära. Spelet har symboler som vittnar om lyx och flärd. Symbolerna på populära spelautomater visar ofta vad dagens människor vill ha, vare sig det är lyx eller äventyr. I Mega Fortune finns både scatter och wild. Scatter ger spelaren free spins som ger fler vinstchanser och wild ersätter andra symboler för att skapa vinnande kombinationer. Bonussymboler krävs för att få tillträde till jackpot-hjulen. Hjulen är tre till antalet och de två första ger pengavinster samt tillträde till nästa hjul. Det tredje hjulet kan ge den åtråvärda mega-vinsten. Den största summa som har betalats ut på en jackpot är 154 miljoner kronor.

För dig som vill prova på ett annat hasardspel, kanske det mest mytomspunna av alla, hittar du information hos roulettepånätet.nu.